Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 09 november 2023 08:09

Környezettudatos képzés Máltán

Írta:
Bizonyítvány átvétele Bizonyítvány átvétele Dénes Sándor

Teaching Resources for Environmental Education on Sustainability

A Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium sikeres Erasmus+ pályázatának köszönhetően 2023. augusztus 27 és szeptember 2. között vettem részt az Alpha School Teaching Resources for Environmental Education on Sustainability (Oktatási módszerek a környezeti neveléshez a fenntarthatóság jegyében) szakmai továbbképzésén, Máltán.

A programot szervező Alpha School képviseletében munkatársuk már korábban felvette velem a kapcsolatot. Az elhelyezés, a szállítás szervezése precíz és gondos volt, megfelelt minden elvárásnak.

Az iskola és a szállásunk is a sziget északi részén található gyönyörű Szent Pál-öbölben volt. Az egyhetes képzést az Alpha School of English szervezte. Rendkívül jó hangulatban teltek a foglalkozások. A máltai iskola az egyik nap nagyon szép kirándulást szervezett nekünk Mdina és Rabat városába. Mdina, Málta fővárosa volt Valletta előtt.

A gyakorlat helyszínére a csoport szállítását kisbusszal oldották meg, amely pontos és kényelmes volt.

A programot úgy szakmai, mint szervezési szempontból lelkiismeretesen, nagy körültekintéssel és minden résztvevő igényének szem előtt tartásával alakították ki a szervezők.

A többi délután Málta nevezetességeit látogattam meg.

Az iskolai kurzusok reggel 8 óra 30 perctől délután 14 óráig tartottak.

Minden csoportban csak angolul folyt az óra, nemzetközi csapatban: magyar, cseh, német, francia olasz társakkal. A kurzus és a gyakorlat vezetője szakmailag kiválóan felkészült volt.

Meghatározott, tematikusan felépített óráink voltak.

Angol nyelvtudásom minden szempontból sokat fejlődött ezalatt az egy hét alatt. Sokat kellett beszélnem, nemcsak az órákon és a gyakorlatokon, hanem a településeken, múzeumokban, templomokban, utcákon különböző hétköznapi szituációkban is, ami úgy gondolom folyékonyabbá tette a beszédemet.

Különösen érdekes volt a Kahoot nevű játékalapú tanulási program, amely percek alatt megkönnyíti a tanulási játékok vagy különböző kvízek létrehozását, megosztását és lejátszását. A kahootokat a legjobb csoportos környezetben játszani. A játékhoz való csatlakozáshoz egyedi PIN kód szükséges. A játék házigazdájának nagy képernyőre van szüksége. A játékosok saját eszközükön válaszolnak, míg a kérdések egy megosztott képernyőn jelennek meg. Az élő játékokon kívül kahoot kihívásokat is küldhet, amelyeket a játékosok saját tempójukban teljesítenek – például házi feladatokhoz.

A játék után a játékosokat bátoríthatjuk saját kahoot létrehozására és megosztására. Az iskolák számára készített prémium csomagokkal közösen készíthetünk játékokat a kollégákkal, és időt takaríthatunk meg az osztályoknak a megfelelő kahoot-ok megtalálása során.

A Kahoot a gyerekek meglévő nyelvtudását segít felhasználni a tantárgy tanításában, illetve azt hogyan tudja egy közismereti tárgy szélesíteni a tanulók idegen nyelvi kompetenciáit.

A Kahoot számos olyan módszert, feladattípust kínál, amit hasznosíthatok, a következő tanévben megpróbálom majd a tanultakat minél inkább a gyakorlatban is felhasználni.

Programok, órák:

Hétfő: a szárazföldek (hulladékgazdálkodás és környezeti problémák)

Kedd: a víz és vízszennyezés

Szerda: gyakorlat (Rabat és Mdina zöld területei és hulladékgazdálkodása)

Csütörtök: a levegő és levegőszennyezés

Péntek: prezentáció

Szabadidőmben Málta különböző nevezetességeit látogattam meg: La Valletta, Marsaxlokk, Mosta híres temploma, Hagar Qim, Blue Grotto. Mindenkinek nagy szeretettel ajánlom Máltát az angol nyelvű továbbképzések helyszíneként, hiszen a jól működő tömegközlekedéssel minden helyszín könnyedén elérhető, az iskolák és a szolgáltatások nagyon színvonalasok, az emberek barátságosak. Jó a közbiztonság és a sziget tele van gyönyörű látnivalókkal, érdekességekkel.

További információk

  • Helyszín: Málta, iskola

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás