Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 16 július 2023 20:32

Projekt alapú tanulás

PBL csoport Rovinjban PBL csoport Rovinjban Gyombolai Ferenc

PBL (Projekt alapú tanulás) továbbképzésén vettem részt 2023. július 16-22. között Rovinjban. A város és környéke egyaránt sok élményt, lehetőséget nyújtott szabadidőnk eltöltésére. Az iskola által szervezett és az egyéni programok egyaránt lehetőséget teremtettek a helyi emberekkel, kultúrával való ismerkedésre. Szép helyeken járhattunk. Sok új tapasztalattal, kapcsolattal, tudással gazdagodtunk az egy hét alatt.
Érdeklődéssel, tanulni vágyással érkeztem a programra. Reméltem, hogy lehetőséget kapok a szakmai tapasztalatcserére. Vezetőnk, Orsi nemcsak bemutatta, gyakoroltatta, hanem elénk is élte az általa mindennapokban sikeresen alkalmazott módszert.
A program elejétől irányítottan, közösen (csoportokban), projektmunka keretében dolgoztuk ki a héten a feladatokat, alakítottunk saját projekttervünket, s ezáltal ismerkedtünk a fogalmakkal. Projektmunka keretében dolgoztunk a héten. Folyamatosan fonódva bele a módszertan által adott keretekbe, s találtuk meg szerepünket, feladatunkat. Saját munkámban eddig tartottam tőle, hogy az elméleti részek ilyen módon való feldolgozása többlet időt igényelnek. Itt megtapasztaltam, hogy megfelelő irányítással, kérdésekkel, motiválással tartható a megfogalmazott időkeret, s a csoport még további részeket is becsatol érdeklődésének megfelelően.
Gyakoroltuk a hagyományos és az IT eszközök használatát, bekapcsolásának lehetőségeit. A jelenleg hol mumusnak, hol lehetőségnek látott mesterséges intelligenciával is dolgozhattunk. Tanulmányozhattuk a helyes kérdésfeltevés, tesztelés, visszakapott adatok ellenőrzésének gyakorlatát. Munkánkba, kommunikációnkba automatikusan beépült az angol nyelv, hiszen ennek a módszertannak magyar nyelvű irodalma igen szűkkörű, s az IT eszközökkel való kommunikációban pedig alapnyelvként az angolt tudtuk és tudjuk használni.
Tanulságos volt a többi országból érkező tanárokkal egyeztetni, megvitatni a tapasztalataimat. A hét során egyre több mindent értettem meg angolul, s a beszédkészségem is fejlődött.
Tapasztalatom szerint a diákjainkat már a projektben dolgozás gondolata is motiválni tudja, az itt megtapasztalt módszertannal, gyakorlattal tovább tudok lépni velük egy magasabb szintre.

További információk

  • Helyszín: Rovinj

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás