Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 07 szeptember 2023 10:54

Projekt Tenerife

Írta:

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2022-2-HU01-KA122-SCH-000098670 számú Erasmus+ pályázatnak keretein belül eljuthattam Tenerife szigetére, ahol az Erasmus Learning Academy szervezésében egy módszertani kurzuson vettem részt, melynek témája a projekt alapú oktatás volt.

Cseh, máltai, olasz, lengyel és magyar kollégákkal vettünk részt a kurzuson, amely angol nyelven folyt.  Érdekes volt hallani, hogy más országokban hogyan is épül fel az oktatási rendszer és melyek a kötelező tantárgyak.

A tanfolyamon sok mindent megtudhattunk arról, hogyan kell előkészíteni egy projektet, milyen előkészületeket igényel a tanártól és hogyan lehet a diákokat is felkészíteni, ráhangolni az ilyen típusú munkára. A projektek során a diákok együtt dolgoznak a cél elérése érdekében, így fejlődnek a kooperációs és kommunikációs készségeik is. Valamint a projektek megvalósítása során tanulniuk és „kutatniuk” is kell. Azt is kipróbáltuk, hogy milyen internetes oldalak segíthetnek ebben. 

Ez azért is lehet fontos, mert sok esetben a későbbi munkájuk során vagy akár már a felsőoktatásban az adott feladat elvégzését csoportban kell végrehajtani, amihez segíthet ha ilyen típusú munkaformával már találkoznak a diákok.

Emellett lehetőségünk volt felfedezni a szigetet is. Jártunk az El Teide vulkánon, ami egy egészen különleges élmény volt, túráztunk az Anaga hegység ködbe burkolozó, babérlombú erdeiben, amely bioszféra rezervátum. Élvezhettük a fekete homokos strandokat és az óceán hullámait. Több hangulatos kis városba és botanikus kertbe is eljutottunk, bár a városokban található sok-sok park is beillett volna botanikus kertnek…

Szuper élmény volt ?

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás