Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Felső Tímea

Az Erasmus+ pályázati lehetőségét megragadva kéthetes angol nyelvtantanfolyamon vettem részt Dublinban, az Emerald Kulturális Intézetben.

Mivel még sosem tanultam angolul sem egyénileg, sem intézményi keretek közt, viszont angoltudás nélkül félembernek érzem magam, kihagyhatatlan esélynek tartottam ezt a pályázati lehetőséget, hogy belevágjak az angoltanulásba.

Egyrészt magánemberként is szükség van a mindennapokban az angol nyelvre, másrészt nyelvtanárként is kellemetlen, amikor a diákok rákérdeznek a franciaórán egy adott nyelvtanra, szóra, ugyanúgy van-e, mint az angolban, és szabadkoznom kell, hogy sajnos nem tudom. Ugyanúgy rossz érzés, ha egy turista angolul szólít meg az utcán, és nem tudok válaszolni, csak alapszavakkal segíteni, ha az illető épp nem tud franciául. (Általában ez szokott történni..)

Nagyon motivált az is, hogy rövid időre ismét diák lehetek, visszaülhetek az iskolapadba. Idegen nyelvet utoljára 15 éve tanultam, nyelviskolában sosem.

A Dublinban töltött két hétbe sok minden belefért: városnézés, ismerkedés a helyiek mindennapjaival, kirándulások, közös programok a csoporttársakkal és angoltanulás, of course.

Választásom helyszínét egyáltalán nem bántam meg: Sem az iskolát, hiszen gyönyörű kertvárosi villában, barátságos környezetben, közvetlen, állandóan mosolygó, felkészült tanároktól tanultuk a nyelvtant, gyakoroltuk a szavakat és a helyes kiejtést. Sokat fejlődtem két hét alatt, noha egyes helyiek bájos akcentusa időnként erős koncentrációra késztetett. A2-es szintű tanfolyamot választottam, mert a francia nyelv ismeretével ezt egy megugorható lépésnek tartottam. Természetesen a tanfolyam előtt készültem rá: az A1-es szintnek megfelelő szavakat, nyelvtant megtanultam. Érdekes volt már két évtizede a pályán lévő tanárként ismét diáknak lenni, kicsit belehelyezkedni egy ilyen, már teljesen elfeledett szituációba. Milyen érzés is az, amikor valaki nem ért egy szót, nem világos egy nyelvtani magyarázat, viszont milyen nagy szerepe van a pozitív megerősítésnek.

Egy intenziv tanfolyamot választottam, melyben nagy hangsúlyt fektettek a kommunikációra. Délelőtt egy tízfős csoportban vettem részt 2 x 120 perces órán. Az első blokkban inkább a nyelvtannal foglalkoztunk, a másodikban kommunikációs és szövegértési feladatokkal fejlesztették tudásunkat. Délután pedig szintén egy 120 perces órán, 4-5 fős csoportban kaptam betekintést az ír kultúra különböző szegleteibe: történelmével, zenéjével, híres embereivel, gasztronómiájával foglalkoztunk. Természetesen minden órán nagy szerepet kapott a pár-, illetve a csoportmunka. Nyelvtanárként néhány, a tanfolyamon megismert feladatot, módszert be fogok építeni majd az óráimba is. Leginkább egy kiejtést gyakorló játék, egy különbségkeresős feladat illetve egy "ismerkedős", és egy éttermes / vendéglátásos szituáció tetszett.

Nemcsak az iskola, hanem a város is kitűnő választásnak bizonyult. Mindenféle előzetes riogatás dacára (hideg, erős szél, mindennapos eső) nagyon kellemes idő várt Írországban, egy nap kivételével végig napsütésben hódítottuk meg az egyik kolléganőmmel az órák után (talán kevésbé erőszakosan, mint ezer évvel korábban a vikingek) Dublin utcáit, parkjait, templomait, múzeumait, (pubjait), hétvégenként pedig közvetlen és kicsit távolabbi környékét fedeztük fel. Egyik legemlékezetesebb kirándulásunk a közel 300 km-re található Moher-szikláknál volt. Ámulatba ejtett minket a természet szépsége, és kétségbe a természet ereje (pár perc alatt bőrig áztunk egy hirtelen kerekedő viharban az Atlanti-óceán partján).

Noha Dublint nem a fenti jelzős szerkezettel szokták azonosítani, de én egy mediterrán várost megszégyenítő, pezsgő, állandóan lüktető főváros életébe csöppentem bele: különleges, más városhoz nem hasonlítható atmoszférájával, a helyiek kedvességével, életszeretetével, és tipikus, igaz, nem túl változatos gasztronómiájával.

Minden tanár kollégát és egyetemista diákot biztatok, hogy vegyen részt egy, az Erasmus + által nyújtott lehetőségek közül! 

Baár-Madas Református Gimnázium, Általános iskola és Kollégium

https://www.bmrg.hu/erasmus